Image
Wilt u helpen?
Aanbod
Hulp nodig?
Vraag

  Oases van vrolijkheid: grastekeningen

  Oases van vrolijkheid: grastekeningen

  27 aug 2018

  De 'Zomerchallenge Mooi zo Goed zo' heeft vier grastekeningen opgeleverd. In de Rogier van der Weydenstraat (Graafsewijk), Fluitenkruid (Empel), Maassingel (Aawijk) en Ophoviuslaan (Muntel/Vliert) zijn tekeningen gemaakt die bij passanten spontaan zorgden voor een glimlach, oases van vrolijkheid.

  Naast Jan de Rond hebben René Witlox, Mieke Verberne en Ingrid Kemps tekeningen (smileys en zonnen) in het vergeelde gras ingestuurd uit respectievelijk Graafsewijk, Empel, Aawijk en Vliert.

  Grastekening Graafsewijk  Grastekening Fluitenkruid Empel
  Rogier van der Weydenstraat (Graafsewijk)                                                            Fluitenkruid (Empel)

    Grastekening Ophoviuslaan Vliert
  Maassingel (Aawijk)                                                                                               Ophoviuslaan (Vliert)

  Mooi zo Goed zo, Vrijwilligersnetwerk Galant en Welzijn Divers organiseerden deze zomer de 'Mooi zo Goed zo zomer challenge' ter stimulering van Burendag in 's-Hertogenbosch. Aanleiding voor de challenge waren de vele reacties op de smiley / glimlach die Jan de Rond van Mooi zo Goed zo maakte in het verdroogde grasveld aan de Rogier van der Weydenstraat in de Graafsewijk.

  Veel media aandacht
  Het maken van grastekeningen (tekenen met onzichtbare inkt) trok in juli en augustus veel mediabelangstelling. Nagenoeg alle lokale en regionale media besteedden er aandacht aan waaronder Brabants Dagblad (12 juli), DTV Den Bosch (17 juli), Bossche Omroep (22 juli), Stadsblad (1 augustus) en Omroep Brabant (2 augustus).

  De opnames van Omroep Brabant, gemaakt door Paul Post, haalden op 2 augustus zelfs de nationale televisieprogramma's Jeugdjournaal (vanaf 17:46) en het late-night praatprogramma 'Laat op één' (vanaf 29:40). Presentatrice Nadia Moussaid van 'Laat op één' verklaarde het maken van een grastekening tot nieuwe kunstvorm.

  De opnames van Paul Post zijn via Omroep Brabant, Jeugdjournaal en 'Laat op één' circa 1,3 miljoen keer bekeken. Ook op de sociale media (Facebook, Twitter en Instagram) was veel aandacht en belangstelling voor deze ludieke actie in de bijzondere zomer van 2018.

  Tekening Linie 1629
  Het maken van de eerste grastekening door Jan de Rond inspireerde stadsbioloog en initiatiefnemer van Stichting Groene Vesting Rob de Vrind om te gaan kijken of door de droogte contouren van de Linie 1629 in de landerijen van de Gement te zien waren. Hij ontdekte een aantal kleurverschillen in het gras en de mais en documenteerde deze. Snel daarna maakte Waterschap Aa en Maas luchtfoto's van de Linie van Frederik Hendrik uit 1629.

  Rob de Vrind: "Het is nog nooit zo duidelijk zichtbaar geweest als nu. We hebben nooit exact geweten waar het batterij, een heuvel met daarop kanonnen, heeft gestaan. Dat was absoluut onduidelijk. De afstanden klopten niet helemaal op onze kaart. Maar het is dan ook een kaart uit 1629"

  Linie Frederik Hendrik uit 1629
  De linie zoals die ooit gelegen heeft en zoals die deze zomer door de droogte te voorschijn kwam
  Foto: Waterschap Aa en Maas

  Wij hebben uw hulp nodig!

  Mooi zo Goed zo zoekt medewerking voor:

  Mooi zo Goed zo - Laptop Challenge

  Quiet Den Bosch - attenties/uitjes voor members

  KC de Kwartiermaker - boomstammetjes voor schooltuin

  Jeu de boules Willemspoort - straatmeubilair bij jeu de boulesbaan

  Wijkraad Centrum/Hondsberg - speelgelegenheid Geenbergenstraat

  Eerste Bossche Scootmobielclub - Canta invalidenvoertuig

  Zorgboerderij De Locatie - herbouw afgebrande kantine

  WZC Antoniegaarde - schoonmaken bestrating binnentuin

  Gemeenschapshuis d'n As - sportmaterialen

  Dierenpark Maliskamp - nieuwbouw hoofdgebouw dierenpark

  Humanitas Computerhuis - 2de hands beeldschermen / computers / laptops

  Bijzonder Gewoon - stage/werkplaatsen 'Bijna Banen'

  Heempark 's-Hertogenbosch Zuid - onderhoud heempark

  Eendenkooi Maaspoort – Renovatie en natuurwerkzaamheden

  Stadswandeling De Verscholen Stad - Binnenstad zien zoals u het nog niet kent